SZUPER JOGSI AUTÓSISKOLA Budapest, VII.Ker. Erzsébet Krt. 4. fsz 4.     Mobil: 06-70-515-5913

Itt talál meg minket

Új egységes jogosítvány

Az EU-s tagországok közlekedési miniszterei e heti brüsszeli találkozóján született megállapodás arról, hogy az unióban hosszú távon egységes hitelkártya-formátumú jogosítvány fogja helyettesíteni a jelenleg forgalomban lévő 110 különféle vezetői engedélyt.
Lejártukig érvényesek maradnak

A Magyarországon és Ausztriában jelenleg érvényes okmányok lejártukig érvényesek maradnak majd, nem kell azokat lecserélni az uniós jogosítványok megjelenésével. A magyar kártyajogosítványok már most is megfelelnek a közösségi normáknak.

Számos újdonságok várnak a vezetőkre. Az irányelv hatályba lépését követően a tagállamoknak 4+2 év alkalmazási idő áll rendelkezésükre. A nagyobb teljesítményű (35 kilowatt feletti) motorkerékpárokra jogosítványt szerezni csak 24 éves kortól lehet majd és a kisebb motorkerékpár vezetésének két éves tapasztalata is szükséges lesz hozzá.

Ugyancsak újdonság, hogy a négykerekű motorkerékpárok vezetését csak B kategóriás jogosítvánnyal engedélyezik majd.

17 év lesz a korhatár

Érdekesség, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésére egységesen mindenhol 17 év lesz a korhatár, de a tagállamok eldönthetik, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. Az irányelv szerint a C, azaz a tehergépkocsik jogosítványának megszerzési korhatára 21 évre, míg az autóbuszok vezetéséhez szükséges dokumentumé 24 évre emelkedik.

Csalás elleni küzdelem

A korábbi hírek szerint az új szabályozás fontos lépés a vezetői engedélyekkel kapcsolatos csalás elleni küzdelemben. A tagállamok erősíteni fogják együttműködésüket annak megelőzése érdekében, hogy az ideiglenesen tilalom alatt álló vezetők másik tagállamban új vezetői engedélyt szerezzenek.